Energiecontract vergelijken? Let op deze drie zaken

  1. Home
  2. 2024
  3. Energiecontract vergelijken? Let op deze…

De verwarming gaat weer aan, een moment om je energiecontract even tegen het licht te houden. Zit je nog variabel of heb je een vast contract? Energieadviseurs tippen drie belangrijke punten om in de gaten te houden als je je oriënteert op een nieuw energiecontract. 

De maand december is het moment waarop traditioneel gezien de meeste huishoudens een nieuw energiecontract afsluiten. Als je contract binnenkort afloopt, krijg je in de komende weken per e-mail een verlengingsaanbod van je energieleverancier. Die is namelijk verplicht om je minimaal 30 dagen van tevoren te informeren over nieuwe tarieven. Als je contract afloopt en je doet niets, dan ga je over in een variabel contract waarbij de tarieven een aantal keren per jaar kunnen wijzigen.

Als je een variabel contract hebt, kun je op ieder moment een nieuw energiecontract afsluiten. Het is verstandig om hiervoor een vergelijkingssite te gebruiken en te onderzoeken wat je belangrijk vindt. Dit kan bijvoorbeeld duurzaamheid zijn, de bereikbaarheid van de klantenservice of vooral je portemonnee. Ook als je een verlengingsaanbod krijgt, is het slim om te bekijken of dat financieel de gunstigste deal voor je is. Overstappen is vaak voordeliger dan een verlengingsaanbod van de leverancier omdat je bij overstappen vaak een korting (loyaliteitsbonus) krijgt. Die krijg je meestal niet wanneer je bij je huidige energieleverancier verlengt.

Energiecontract vergelijken? Drie zaken om op te letten 

  1. Korting (loyaliteitsbonus)

Alle energieleveranciers willen jou graag als nieuwe klant binnenhalen. Als je een contract afsluit, krijg je korting. Sinds juni 2023 worden die kortingen ‘loyaliteitsbonus’ genoemd. Je krijgt zo’n loyaliteitsbonus meestal pas na een jaar. Voorheen werd het ook wel een welkomstkorting genoemd, maar omdat die pas wordt uitgekeerd na afloop van je contract, is een loyaliteitsbonus misschien wel een betere benaming. Bonussen van ruim boven de 200 euro zijn gangbaar. Let wel op: vergelijkingssites verrekenen de welkomstbonus in de getoonde voorschotbedragen. De energievergelijker laat een maandbedrag zien, maar je moet er wel rekening mee houden dat je maandelijks meer betaalt dan dat je daar ziet. De bonus wordt namelijk pas aan het einde van je contract uitbetaald. Staar je dus niet helemaal blind op het maandbedrag.

  1. Zonnepanelen: de terugleverkosten en de saldering

Een tweede aandachtspunt geldt voor bezitters van zonnepanelen en gaat over de terugleverkosten en de saldering. Op dit moment rekenen bijna alle energieleveranciers terugleverkosten: je betaalt voor de stroom die je teruglevert aan het net. Gebruik je de zonnestroom meteen als je het opwekt? Dan betaal je daar geen terugleverkosten over. Goed voor het klimaat en voor je portemonnee.

De terugleverkosten verschillen per energieleverancier. Hierdoor is het extra belangrijk om, naast de vaste en variabele leveringskosten (per kWh stroom of m³ gas), ook de terugleverkosten mee te nemen wanneer je een vergelijkingssite bezoekt.

Als je nu een jaarcontract afsluit, zit je nog goed. Misschien is dat zelfs wel slim: dan kun je afwachten wat straks de gunstigste deal is. De kans is groot dat je geen langdurig contract krijgt aangeboden als je invult dat je zonnepanelen hebt. Zeker als de salderingsregelingen worden stopgezet in 2027, ga je geen contract van langer dan een jaar vinden. Alleen als je maar een paar zonnepanelen hebt, krijg je heel soms nog een aanbod.

  1. De gastarieven zijn relatief gunstig

De gasprijs lag in oktober 2024 op ongeveer hetzelfde niveau als aan het begin van het jaar. In november 2024 bedraagt de gemiddelde gasprijs bij energieleveranciers rond € 1,295 per m³. De gasprijs is op dit moment op de beurs ook lager dan we tijdens de energiecrisis gewend waren en is best een gunstige prijs. Wil je zekerheid, dan is het een goed moment om een contract af te sluiten. Al is het ook wel eens voorgekomen dat de tarieven in de winter gedaald waren, omdat het een zachte winter was. Met andere woorden, het blijft altijd een gok of je een vast contract moet afsluiten of niet. En zo ja, voor hoe veel jaar kies je dan? Gangbare prijzen voor elektriciteit zijn op dit moment tussen de 20 en 25 cent per kWh. Met een energiecontract van 1 jaar vast heb je zekerheid en weet je dat je geen prijsstijgingen hoeft te verwachten. Wel zo prettig.

Waarschijnlijk worden de energietarieven niet meer zo laag als voor de energiecrisis. Dat komt omdat de onzekerheid nog steeds groot is. We weten niet wat voor winter eraan komt en ook internationaal speelt nog steeds van alles, zoals de situatie in het Midden-Oosten en Oekraïne.


Wil je een aanbod op maat?
Neem contact op met onze klantenservice. Bel ons 020 893 4849

Aanbod op maat?
Neem contact op met onze klantenservice.  Bel ons 020 893 4849

Gerelateerde artikelen

Energieadviseurs tippen drie belangrijke punten om in de gaten te houden als je je oriënteert [...]